• Member of Euro-limousine
  • eurolimousine logo

Historie

In 1888 werd in de Govert Flinckstraat in Amsterdam de Stalhouderij van Delden opgericht. Later werd de Stal uitgebreid aan de Huidenkoperstraat. Hoewel de exacte datum van oprichting niet bekend is, werd 1 augustus 1888 in de boeken teruggevonden.

hs stal 1888 01 spacer hs stal 1888 04
 
hs stal 1888 02

Met ongeveer 90 paarden op stal stond de stalhouderij aan het begin van de 2e wereldoorlog. Na de oorlog was dat aantal geslonken tot slechts 16 paarden. Toch kon de Stalhouderij tijdens de oorlog haar werk blijven doen. De paarden werden weliswaar gevorderd door de bezetter, maar door de fokkerij werd voor aanvulling gezorgd.

Tijdens de oorlog waren de scholen gesloten. Piet van Delden kreeg van zijn vader de opdracht om in de stalhouderij te komen werken; extra mankracht was welkom.

Inmiddels is de leiding van het bedrijf in handen van de 4e familie generatie, Peter en Caroline. Het is ons een genoegen onze geschiedenis met u te delen.

Koninklijk vervoer

Het was een traditie dat de leden van het Koninklijk huis alleen vervoerd werden door het Koninklijk Staldepartement. Stalhouderij van Delden had in 1956 het voorrecht om als eerste een lid van het Koninklijk Huis te vervoeren bij haar tocht door Amsterdam: Prinses Beatrix.

hs beatrix   hs victoria
 
hs handsomcab

Het eerste rijtuig dat Stalhouderij van Delden in gebruik had, was een Landauer. Het laatst gebruikte rijtuig was een Victoria. Dit rijtuig is nog steeds een familiebezit! Maar verreweg het meest opmerkelijke rijtuig uit de geschiedenis van de Stalhouderij was de Handsom Cab; een taxi bij uitstek. In Londen reden aan het eind van de jaren twintig ruim tienduizend van deze rijtuigen. In Nederland was deze Handsom Cab het eerste van dit type.

Van rijtuig naar limousine

Halverwege de jaren vijftig verschoof het accent naar vervoer per limousine en werd een groot deel van de paarden, tuigen en rijtuigen geveild. Heel paardenminnend Nederland kwam hier destijd voor naar Amsterdam! De veiling markeerde het moment dat Piet van Delden de leiding van het bedrijf van zijn vader Gerard van Delden over nam. Om de klanten nog de service van vervoer per rijtuig te kunnen bieden bleven vier paarden en enkele ruituigen buiten de veiling.


Nog hetzelfde jaar werden de eerste Cadillacs aangeschaft.

hs rijtuigen2   hs cadillacs

 

In 1971 verhuisde Van Delden de stallen en garage van het Haarlemmerplein naar de Visseringstraat. Hier was veel meer ruimte voor de limousines.

Bekende personen

Door de goede service en betrouwbaarheid van Stalhouderij van Delden kregen en krijgen zij vele bekenden te vervoeren zoals Prinses Beatrix en o.a. Alfred Heineken, Elisabeth Taylor en John Denver.